sobota 9. února 2019

Jablka



Rostou skoro v každé zahradě. Má se sníst aspoň jedno jablíčko denně. Staré odrůdy jabloní abys pohledal. Měli bychom je hýčkat, neboť jsou naším pokladem, loňský podzim byl jablky protkán. Něvěděla jsem, co už z nich připravit a jak je uchovat pro dny, kdy slunce vidíme na obzoru jen kraťounce a noc má vládu nad světem. Dnes jsem z jablíčkové klevely upekla štrůdl a do jedné nohy jsem dala i jablka zavařená v karamelu. Jen se po něm zaprášilo.






7 komentářů:

  1. Štrúdl nemusím, ale miluji jablka a karamel, hned jsem "guglila" jablka v karamelu a musím vyzkoušet. Jablek z domácí úrody ještě trochu máme. Díky za výbornou inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablíčka v karamelu jsou skvělá i do jogurtu, zakysanky a když člověka honí mlsná :-D

      Vymazat
  2. Aničko, taky jsem pekla štrúdl před pár dny. Je to v podstatě jediná forma, kde jablka snesu. Milovala jsem je a jedla vždy. Po padesátce mi začaly hrozně vadit a trvalo, než jsem na to přišla, že problém mám z nich. Lékařka mě ujistila, že je to normální a tento problém má v určitém věku velké procento lidí, a vadí mi něco z jablek. Čerstvá nemůžu, snad jedině jako šťávu. V tom karamelu taky vypadají skvostně. Ale já jablka kupuju, nemám vlastní přísun. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti kolegyňka má problémy jen s určitou odrůdou jablek. Když je nakupuje, tak opravdu si vybírá. Má to odzkoušeno. Jinak začne pokašlávat a pak nemůže polykat a začne se dusit. Přijde mi, že staré odrůdy byly pro více lidí stravitelné a bez problémů. Vycházím z toho, že u nových odrůd se více dbá nato, aby byla jablíčka velká, pravidelná a mnohdy bez chuti (nebo divné chuti), velikost stromků je dána tak, aby se dobře obírala, ale vždycky je něco za něco. Určitě se musí potlačit nějaký jiný gen. Zdraví Iwka

      Vymazat
    2. Děkuji za diskuzi, děvčátka já to takhle mám s mrkví, jenže jsem zjistila, že to není o mrkvi jako takové, ale o tom, čím je ošetřená, Mrkev z naší zahrádky sním bez problémů, mrkev koupenou do pusy nedám, protože bych se udusila. Takže bych zkusila nějaký domácí zdroj a pokud možno nestříkaný, jo jinak mám problém i s vínem, to které je hodně sířené mi nedělá dobře, otýkají mi nosní sliznice a v tu ránu mám rýmu :-D Myslím tekutým vínem :-D

      Vymazat
    3. Aničko, s tím vínem to mám také tak. Iwka

      Vymazat
  3. Aničko, ani se nedivím, taková dobrota. A z domácí sklizně obzvlášť.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaší návštěvu a milá slova.