O prodlouženém víkendu jsem nejen šila, ale také sýrovala.
Po strašně dlouhé době, v létě na to moc času nemám,
tak s přicházejícím podzimem jsem se do toho pustila.
V pátek to byl dohřívaný Farmářský sýr,
který se dá jíst během několika dnů po
dodělání a v sobotu to byl Camembert,
který musí zrát 14 - 20 dní,
pravidelně denně obracet a osušuvat.
Nějaké farmáře jsem dala synovi domů, když odjízděl od nás
z návštěvy a ještě mu k tomu upekla chlebík, dala bezinkovou
šťávu a konopnou mastičku na ekzémy.
![]() |
sýřenina |
![]() |
naplněné formičky |
![]() |
druhý den po několikaterém obracení |
A camemberty
![]() |
camembertová sýřenina |
![]() |
napněné větší formičky |
![]() |
formičky po několika hodinách |
Tak teď zbývá jen sýry vyndat, nasolit a dát do chladu.
Těším se až začnou po několika dnech chlupatět.
Aničko, tohle mě moc zajímá. máš mléko přímo od kravičky? a syřidlo sis koupila, že?
OdpovědětVymazatpřeji pěkný den
Majka
Mléko mám od kolegyně, mají krávy a vše potřebné jsem si koupila na http://www.dobrykolonial.cz/
VymazatA zaučila mě kamarádka Mája, dala mi takový rychlokurz. :-D
Aničko sýr jsem nikdy nedělala a asi bych neměla odvahu se do něj pustit. Taky to bude tím, že jsem nikdy neměla opravdu domácí mléko.
OdpovědětVymazatNic na tom Alenko není, farmáře jsme už snědly. Camemberty poctivě obracím.
OdpovědětVymazat