Stránky

neděle 30. října 2016

Sýrování

O prodlouženém víkendu jsem nejen šila, ale také sýrovala.
Po strašně dlouhé době, v létě na to moc času nemám,
tak s přicházejícím podzimem jsem se do toho pustila.
V pátek to byl dohřívaný Farmářský sýr,
který se dá jíst během několika dnů po
dodělání a v sobotu to byl Camembert,
který musí zrát 14 - 20 dní,
pravidelně denně obracet a osušuvat.
Nějaké farmáře jsem dala synovi domů, když odjízděl od nás
z návštěvy a ještě mu k tomu upekla chlebík, dala bezinkovou 
šťávu a konopnou mastičku na ekzémy.



sýřenina

naplněné formičky

druhý den po několikaterém obracení



A camemberty


camembertová sýřenina

napněné větší formičky

formičky po několika hodinách

Tak teď zbývá jen sýry vyndat, nasolit a dát do chladu.
Těším se až začnou po několika dnech chlupatět.



4 komentáře:

  1. Aničko, tohle mě moc zajímá. máš mléko přímo od kravičky? a syřidlo sis koupila, že?
    přeji pěkný den
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléko mám od kolegyně, mají krávy a vše potřebné jsem si koupila na http://www.dobrykolonial.cz/
      A zaučila mě kamarádka Mája, dala mi takový rychlokurz. :-D

      Vymazat
  2. Aničko sýr jsem nikdy nedělala a asi bych neměla odvahu se do něj pustit. Taky to bude tím, že jsem nikdy neměla opravdu domácí mléko.

    OdpovědětVymazat
  3. Nic na tom Alenko není, farmáře jsme už snědly. Camemberty poctivě obracím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaší návštěvu a milá slova.